Δυσκοιλιότητα και Αέρια: Αντιμετώπιση Τώρα!

Δυσκοιλιότητα και Αέρια: Αντιμετώπιση Τώρα!

Ανακαλύψτε πώς να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα και τα αέρια στο έντερο.

Η δυσκοιλιότητα είναι μια πολύ ενοχλητική διαταραχή που εμποδίζει το άτομο να ενεργείται κανονικά και καταλήγει να προκαλεί πόνο στο έντερο καθώς και αέρια. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο οξέα, ανάλογα με την ένταση και τη διάρκεια των παραπάνω. Αυτός ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα άτομο στην αποβολή των κοπράνων και τη περιορισμένη συχνότητα αφόδευσης.

Αυτό το πρόβλημα του πεπτικού συστήματος μπορεί να σχετίζεται με αέρια ή πρήξιμο.

Γιατί παράγονται τα αέρια;

Τα αέρια εισέρχονται κανονικά στο πεπτικό σας σύστημα όταν καταπίνετε αέρα και όταν τα βακτήρια στο παχύ έντερο διασπούν ορισμένες άπεπτες τροφές. Μπορεί να έχετε περισσότερα αέρια στην πεπτική σας οδό αν καταπιείτε περισσότερο αέρα ή αν φάτε συγκεκριμένες τροφές. Η παραγωγή και η επακόλουθη αποβολή αερίων, σε κάθε περίπτωση, είναι μια φυσιολογική διαδικασία μέσω της πέψης.

Επίσης, τείνουν να παράγονται όταν οι κινήσεις του εντέρου σας είναι λιγότερο συχνές από το συνηθισμένο ή όταν τα κόπρανά σας γίνονται σκληρά και η εντερική κίνηση είναι δύσκολη. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να προκαλέσει δυσφορία.

Ποια είναι τα συμπτώματα των αερίων;

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα των εντερικών αερίων περιλαμβάνουν, ανάμεσα σε άλλα, το ρέψιμο, την αποβολή αερίων, το πρήξιμο και τον πόνο στην κοιλιά. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικά συμπτώματα.

 • Ρέψιμο: Το περιστασιακό ρέψιμο, ειδικά κατά τη διάρκεια και μετά τα γεύματα, είναι φυσιολογικό. Αν ρεύεστε πολύ, μπορεί να καταπίνετε υπερβολικό αέρα και να τον αποβάλετε πριν φτάσει στο στομάχι σας.
 • Αιμορραγία από το ορθό και στα κόπρανα.
 • Μικρά και ημι-σχηματισμένα κόπρανα.
 • Αποβολή αερίων: Η αποβολή αερίων μεταξύ 13 και 21 φορών τη μέρα είναι φυσιολογική.
 • Κοιλιακή διαστολή: Η κοιλιακή διαστολή είναι μια αίσθηση πληρότητας ή πρήξιμο στην κοιλιά. Συνήθως συμβαίνει συχνά κατά τη διάρκεια ή μετά από ένα γεύμα.
 • Πόνος ή δυσφορία στην κοιλιά σας: Μπορεί να αισθανθείτε πόνο ή δυσφορία στην κοιλιά σας όταν το αέριο δεν κινείται κανονικά στα έντερά σας.
 • Αποβολή μαλακών ή υγρών κοπράνων που μοιάζουν με διάρροια.
 • Κράμπες ή πόνος στο στομάχι.

Αιτίες εμφάνισης αερίων

Είναι πιθανό η δυσκοιλιότητα να εμποδίζει την απελευθέρωση αερίων, καθώς και πολλές τροφές μπορεί περιστασιακά να προκαλούν πρήξιμο, όπως τα φασόλια (όσπρια), τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά. Ομοίως, πρέπει να αποφεύγονται οι ακόλουθες διατροφικές συνήθειες:

 • Ανθρακούχα ποτά (ειδικά σόδες και η μπίρα, καθώς αυξάνουν τα αέρια στο στομάχι).
 • Να τρώτε πολύ γρήγορα, να πίνετε από ένα καλαμάκι, να μασάτε τσίχλα, ή να μιλάτε ενώ τρώτε, κάτι που σας κάνει να καταπίνετε περισσότερο αέρα.
 • Τα συμπληρώματα ινών που περιέχουν ψύλλιο, όπως το Metamucil, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τα αέρια στο έντερο.
 • Υποκατάστατα ζάχαρης ή τεχνητά γλυκαντικά, τα οποία βρίσκονται σε ορισμένα τρόφιμα και ποτά χωρίς ζάχαρη και τα οποία μπορούν να προκαλέσουν υπερβολικά αέρια στο παχύ έντερο.

Ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα και τα αέρια

Κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του ρυθμό στις εντερικές κινήσεις . Κάποιοι μπορεί να πηγαίνουν στην τουαλέτα κάθε πρωί, ενώ άλλοι μπορεί να πηγαίνουν κάθε δεύτερη μέρα. Η έλλειψη κενώσεων τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να αποτελεί ένδειξη περιστασιακής δυσκοιλιότητας, καθώς και το αίσθημα αυξημένου βάρους και δυσκοιλιότητας.

Το να υποφέρουμε από δυσκοιλιότητα και αέρια μπορεί να μας προκαλέσει σοβαρή δυσφορία, επομένως το ιδανικό είναι να ακολουθήσουμε ορισμένες συμβουλές για την ανακούφιση του πόνου:

 • Καταναλώνετε αρκετό νερό (χωρίς ανθρακικό και αργά)
 • Κάνετε καθημερινή σωματική άσκηση. Να μετακινήστε,αλλά με μέτρια ένταση, χωρίς να κάνετε απότομες κινήσεις.
 • Διατροφή πλούσια σε ίνες: Βασικά, η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία που προκαλεί αυτή τη δυσκοιλιότητα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αρκεί η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες. Αυτό το συμπλήρωμα ινών θα βοηθήσει στην αύξηση του αριθμού των κινήσεων του εντέρου, στη μείωση της συνοχής των κοπράνων και θα ελαττώσει τον χρόνο διέλευσης από το έντερο.
 • Καθαρτικά: Τα καθαρτικά προϊόντα εξακολουθούν να είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας. Όταν υποφέρετε από περιστασιακή δυσκοιλιότητα, η χρήση ενός ήπιου καθαρτικού προϊόντος μπορεί να είναι ένας γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος να ηρεμήσετε το ταραγμένο σας στομάχι.
 • Χειρουργική επέμβαση: Είναι η τελευταία λύση για τη θεραπεία μιας πιθανής χρόνιας δυσκοιλιότητας και τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα τα επιθυμητά.

Αυτά τα μέτρα θα επιτρέψουν στη μάζα της τροφής να μετακινηθεί – χάρη στην ενεργοποίηση των εντέρων (λεπτό και παχύ) – και έτσι τα αέρια θα μπορέσουν να αποβληθούν.

Συνιστούμε αν έχετε συμπτώματα που σχετίζονται με τη δυσκοιλιότητα, να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας γρήγορα και με αυτό τον τρόπο να λάβετε μια έγκυρη διάγνωση.