Δυσκοιλιότητα σε Ηλικιωμένους

Δυσκοιλιότητα σε Ηλικιωμένους

Μάθετε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για τη δυσκοιλιότητα σε ηλικιωμένους.

Η δυσκοιλιότητα είναι μία από τις πιο συχνές διαταραχές του πεπτικού συστήματος , ενώ οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών τείνουν να είναι πιο επιρρεπείς σε προβλήματα που σχετίζονται με αυτό το σύμπτωμα.

Οι εντερικές συνήθειες κάθε ατόμου είναι πολύ διαφορετικές, οπότε είναι δύσκολο να οριστεί ακριβώς η δυσκοιλιότητα. Όμως θα μπορούσε να περιγραφεί ως μια διέλευση σκληρών κοπράνων με σπάνια και δύσκολη αφόδευση.

Αυτό το σύμπτωμα είναι συχνό στους ηλικιωμένους, και εμφανίζεται δύο φορές συχνότερα σε άτομα άνω των 65 ετών και τρεις φορές συχνότερα σε άτομα άνω των 75 ετών, επηρεάζοντας έτσι την ποιότητα ζωής τους.

Αιτίες δυσκοιλιότητας των ηλικιωμένων

Ενώ η δυσκοιλιότητα δε θεωρείται ασθένεια, ωστόσο ένα σύμπτωμα της θα μπορούσε να προκληθεί από διάφορες αιτίες ή παράγοντες κινδύνου στους ηλικιωμένους:

  1. Διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες και μειωμένη θερμιδική πρόσληψη
  2. Χαμηλή πρόσληψη υγρών
  3. Καθιστικός τρόπος ζωής
  4. Μειωμένη κινητικότητα του παχέος εντέρου
  5. Διαταραχές που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η μυϊκή αδυναμία
  6. Αλλαγές στην ψυχική υγεία ή/και κατάθλιψη
  7. Συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων

Επιπλοκές της δυσκοιλιότητας

Η δυσκοιλιότητα στους ηλικιωμένους μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, η πιο συχνή από τις οποίες είναι η ενσφήνωση ή συσσώρευση κοπράνων, αλλά και η ανορεξία, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή αιμορροΐδες.

Συνιστούμε, εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα, να ενημερώσετε τον γιατρό σας, προκειμένου να αξιολογήσει την κατάστασή σας και να προβεί σε έγκυρη διάγνωση:

  • Ναυτία και εμετός
  • Κρυφή παρουσία αίματος στα κόπρανα ή αιμορραγία από το ορθό
  • Σιδηροπενική αναιμία
  • Αδιευκρίνιστη απώλεια βάρους
  • Κοιλιακή διάταση

Αντιμετώπιση δυσκοιλιότητας σε ηλικιωμένους

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι το αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, επομένως σας συνιστούμε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να την αποφύγετε:

Αλλαγές στη διατροφή

Μια αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες είναι συχνά το κλειδί για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

  • Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών (25-30mg/ημέρα). Οι ίνες βρίσκονται κυρίως στα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης.
  • Αυξήστε την πρόσληψη νερού (1,5-2 λίτρα/ημέρα). Συνήθως, οι ηλικιωμένοι καταναλώνουν λιγότερα υγρά, καθώς αναστέλλεται ο μηχανισμός δίψας Άρα πρέπει να ελέγχουν τακτικά την πρόσληψη υγρών.

Μέτριας έντασης και συχνής άσκησης

Συγκεκριμένη προπόνηση ή σωματική δραστηριότητα προσαρμοσμένη στα χαρακτηριστικά και την κατάσταση του κάθε ατόμου μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Βελτίωση των εντερικών συνηθειών

Προσπαθήστε να βελτιώσετε τις εντερικές σας συνήθειες, όπως το να καθιερώσετε ένα τακτικό πρόγραμμα (μετά το πρωινό ή το μεσημεριανό γεύμα).

Το περιβάλλον σας μπορεί να βοηθήσει

Πολλές φορές το περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη δυσκοιλιότητα. Για αυτό σας προτείνουμε να ξεχάσετε την ανασφάλεια όταν πρέπει να πάτε στην τουαλέτα ή να διευκολύνετε την πρόσβαση σε αυτή, όπως για παράδειγμα με μια λεκάνη στο κατάλληλο ύψος.

Συνιστούμε, εάν λαμβάνετε άλλα φάρμακα, πριν χρησιμοποιήσετε καθαρτικό προϊόν, να συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.